Pic: Blogger |
👅. स्वाद थाहा पाउने ज्ञानेन्द्रिय कुन हो ??
➤ जिब्रो (Tongue)
👅. मानव जिब्रोलाई कुन झिल्लीको ढाकेको हुन्छ ??
➤ म्युकस झिल्ली
👅. जिब्रोको जराको भाग कुन हाडसँग जोडिएको हुन्छ ??
➤ घाँटीको हाड (Hyoid bone)
👅. जिब्रोको किनारको भाग के द्वारा चिउँडोको हाडसँग जोडिएको हुन्छ ??
➤ मांसपेशी
👅. मानव जिब्रोलाई कति भाग वा सतहमा बाँडिएको छ ??
➤ दुई (माथिल्लो र तल्लो सतह वा भाग)
👅. जिब्रोको माथिल्लो भागलाई कुन मांसपेशी भनिन्छ ??
➤ बाहिरी मांसपेशी (Extrinsic muscle)
👅. एक्सट्रिन्सिक मसल के-के सँग जोडिएको हुन्छ ??
➤ जिब्रोको जरा, चिउँडो र घाँटीको हाड
👅. जिब्रोको बाहिरी मांसपेशीको कार्य के हो ??
➤ जिब्रोलाई उठाउने र भित्र बाहिर गराउन सहयोग।
👅. जिब्रोको तल्लो भागमा कुन मांशपेशी रहन्छ ??
➤ भित्री मांसपेशी (Intrinsic muscle)
👅. जिब्रोको भित्री मांसपेशीले के गर्न सहयोग गर्दछ ??
➤ जिब्रोको आकार बदल्न।
👅. जिब्रोको माथिल्लो सतह खस्रो हुन्छ, जसलाई के भनिन्छ ??
➤ अङ्कुर (Papillae)
👅. अङ्कुर (Papillae) मा कस्ता कोषहरू हुन्छन् ??
➤ स्वादका ग्राहक कोष (Receptor cell)
👅. स्वादका अङ्कुर (Papillae) हरूलाई कति भागमा बाँडिएको छ ??
➤ तिन भाग
१. भ्यालेट अङ्कुर (Vallate papillae)
२. फङ्गिफर्म अङ्कुर (Fungiform papillae)
३. फिलिफर्म अङ्कुर (Filiform papillae)
👅. जिब्रोको नाडी सूत्रहरु मिलेर स्वादलाई मस्तिष्क सम्म के को सहायताले पुर्याउँछन् ??
➤ स्वाद नाडी
👅. मुख्यतया स्वाद कति प्रकारका हुन्छन् ??
➤ चार
➤ गुलियो, नुनिलो, अमिलो र तितो
👅. जिब्रोको कार्यलाई कति भागमा बाँडिएको छ ??
➤ दुई
१. संवेदनात्मक कार्य (Sensory function)
२. क्रियात्मक कार्य (Motor function)
👅. जिब्रोको संवेदनात्मक कार्य अन्तर्गत के पर्दछ ??
➤ तितो, अमिलो, नुनिलो र गुलियो स्वादहरू छुट्याउने कार्य।
👅. जिब्रोको क्रियात्मक कार्य अन्तर्गत के पर्दछ ??
➤ खाना चपाउने र निल्ने, तथा बोली निकाल्ने कार्य।
👅. जिब्रोको टुप्पोले कुन स्वाद थाहा पाउँछ ??
➤ गुलियो र नुनिलो
👅. जिब्रोको कुन भागले कुन स्वाद थाहा पाउँछन् ??
➤ टुप्पो → गुलियो
➤ टुप्पोको पछाडि → नुनिलो
➤ बिच → अमिलो
➤ फेद → तितो
👅. मानिसले कसरी स्वाद थाहा पाउँछन् ?? How do people know the taste ??
➤ फरक फरक किसिमका स्वाद थाहा पाउन फरक फरक स्वादका अङ्कुरहरू जिब्रोमा हुन्छन् । जुन वस्तुको स्वाद थाहा पाउने हो, त्यो वस्तु थुकमा घुल्छ । घुलेको वस्तुले सम्बन्धित स्वादका ग्राहक कोषहरूलाई उत्तेजित गर्छन् र नाडी प्रेरणा निकाल्दछन् । यी नाडी प्रेरणाहरू मस्तिष्कको स्वाद केन्द्रमा पुग्दा मानिसले त्यो वस्तुको स्वाद थाहा पाउँछौँ ।
👅. जिब्रोको हेरचाह र सरसफाइ कसरी गर्न सकिन्छ ??
➤ जिब्रोको हेरचाह र सरसफाइ निम्नानुसार गर्न सकिन्छ:
(क) जिब्रो सफा राख्ने,
(ख) बढी तातो पेय पदार्थको प्रयोगमा कमी ल्याएर,
(ग) मुखमा धारिलो चिजविजहरू नराखेर,
(घ) रसिला खाद्य पदार्थ प्रयोग गरेर,
(ङ) जिब्रोको समस्या भएमा चिकित्सकलाई देखाएर।
🖊उत्तर तामाङ्ग (Uttar Tamang)
यस्तै अन्य ज्ञानेन्द्रियहरु: आँखा (Eye), कान (Ear), नाक (Nose) र छाला (Skin) सम्बन्धी प्रश्नोत्तरको लागि यहाँ थिच्नुहोस्।
Comments
Post a Comment